Блог створений для вчителів початкових класів, дбайливих батьків та допитливих учнів. Тут ви зможете знайти багато корисної та цікавої інформації. Приємної подорожі сторінками блогу!

воскресенье, 14 января 2018 г.

Народні звичаї українців

Щедрий вечір, добрий вечір -
Добрим людям на здоров'я!
     Надворі зима, потріскує морозець, а в гості до всього українського народу одне за одним приходять радісні свята. Вечір 6 січня називають Свят-вечір, а 7 січня - Різдво Христове. Після Різдва настає свято Святого Василя - свято старого Нового року. Історично сталося так, що Новий рік у нас відзначається двічі: 1 січня за новим григоріанським календарем, а 14 січня за старим юлініанським стилем. Споконвіку, напередодні старого Нового року за давньою народною традицією справляють Щедрий Вечір. Цього вечора традиційно щедрують дівчата і водять "Маланку", яка відганяла злих духів і забезпечувала людям врожай та здоров'я. Щедрий вечір змінює Новий рік - Василь. Уранці хлопці, з рукавицями наповненими зерном, засівають спочатку у своїй хаті, а потім ідуть до хрещених батьків, родичів, сусідів. Святий Василь Великий вважався покровителем землеробства, тому посівальники обов'язково бажали кожному господарю: 
"Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров'я, на Новий рік, щоб уродило краще, як торік! Будьте здорові. З Новим роком та Василем! Дай, Боже!"
Щиро вітаю зі святом, і нехай добрий ангел завжди вас оберігає, добро і ласку посилає!





Комментариев нет:

Отправить комментарий